Ciasto migdałowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne, wilgotne i proste!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka

    200 gramów mielonych migdałów

    150 gramów masła

    Sok i skórka z 1 cytryny

    80 gramów cukru

    120 gramów mąki pszennej

    Aromat mogdałowy

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    Dodatkowo:

    Kasza manna, masło do formy

    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Ciasto migdałowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od utarcia masła z cukrem i aromatem na jasny krem. Dodaję pojedyńczo jajka, cały czas miksując, na końcu dodaję sok i skórkę z cytryny.
    Do mślanej masy dodaję migdały, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia się składników.

    Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, robię nacięcie przez środek, można posypać wierzch migdałami. Piekę 50 minut.

    Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Migdały

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować