Ciasto migdałowe z syropem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą tortownice wyłóż papierem do pieczenia, brzegi natłuść masłem. 150 g migdałów zmiel w młynku do kawy, wymieszaj z mąką, sodą, proszkiem i cukrem waniliowym. Pozostałe 100 g migdałów drobno posiekać.
2.Ubić białka dodając cukier puder, szczyptę soli, potem żółtka (rozmieszane w jednej łyżeczce octu). Ubijać nadal. Następnie delikatnie wymieszać z suchymi składnikami dodając powoli olej i posiekane migdały. Na koniec dodać olejek pomarańczowy. Przelać masę do tortownicy, Piec w temp.180 stopni C. ok. 20-25 min.
3.Do rondla wlej wodę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wsyp cukier puder, dodaj skórkę otartą z pomarańczy i kawałek cynamonu. Gotuj przez 7-8 minut na średnim ogniu. Odstaw do wystudzenia. Upieczone i przestudzone ciasto wyjmij z tortownicy,posyp zmielonymi migdałami, pokrój na kawałki, przed podaniem polej syropem z pomarańczy.
Porady
Zamiast papieru do pieczenia możemy użyć papierków po margarynie, masełku. Ewentualnie gdy nie mamy kawałka kory z cynamonu możemy dodać łyżeczkę cynamonu z torebki.
Komentarze