Ciasto Migdałowe z Syropem Pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne i proste ciasto na każdą okazję.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g blanszowanych migdałów
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    6 jajek
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli
    szklanka oleju z pestek winogron
    olejek pomarańczowy
    Syrop:
    100 ml wody
    150 g cukru pudru
    1 duża pomarańcza
    kawałek kory cynamonu lub cynamon z saszetki

Ciasto migdałowe z syropem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą tortownice wyłóż papierem do pieczenia, brzegi natłuść masłem. 150 g migdałów zmiel w młynku do kawy, wymieszaj z mąką, sodą, proszkiem i cukrem waniliowym. Pozostałe 100 g migdałów drobno posiekać.
  • Ciasto Migdałowe z Syropem Pomarańczowym 2. Ubić białka dodając cukier puder, szczyptę soli, potem żółtka (rozmieszane w jednej łyżeczce octu). Ubijać nadal. Następnie delikatnie wymieszać z suchymi składnikami dodając powoli olej i posiekane migdały. Na koniec dodać olejek pomarańczowy. Przelać masę do tortownicy, Piec w temp.180 stopni C. ok. 20-25 min.
  • Ciasto Migdałowe z Syropem Pomarańczowym 3. Do rondla wlej wodę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wsyp cukier puder, dodaj skórkę otartą z pomarańczy i kawałek cynamonu. Gotuj przez 7-8 minut na średnim ogniu. Odstaw do wystudzenia. Upieczone i przestudzone ciasto wyjmij z tortownicy,posyp zmielonymi migdałami, pokrój na kawałki, przed podaniem polej syropem z pomarańczy.

Porady

Zamiast papieru do pieczenia możemy użyć papierków po margarynie, masełku. Ewentualnie gdy nie mamy kawałka kory z cynamonu możemy dodać łyżeczkę cynamonu z torebki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy