Ciasto migdałowe

4.49 (141 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto migdałowe/ Torta de cielo - deser

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - surowe migdały w skórkach: 20 dekagramów
    - niesolone masło w temperaturze pokojowej: 20 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów
    - jajka lekko roztrzepane: 3 sztuki
    - aromat migdałowy: 1 łyżeczka
    - aromat waniliowy: 1 łyżeczka
    - mąka: 9 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - masło do natłuszczania: 1 szczypta
    - Do podania: cukier puder: 0.5 szklanki
    - Do posypania: uprażone płatki migałowe: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą lub kwadratową formę do ciasta posmarować cienko masłem i wyłożyć pergaminem. Rozdrobnić migdały tak, aby przypominały kaszę. Utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka, migały, olejek migdałowy i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 -50 minut, aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie mieć konsystencję gąbki. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować