Ciasto marmurkowe na maślance ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

idealne na jesienne wieczory

  • 50 min

Składniki:

  • szklanka maślanki
    szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka cukru waniliowego
    pół szklanki oleju
    2-3 łyżki kakao
    500 gram śliwek

Ciasto marmurkowe na maślance ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marm 1. Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao i owoców zmiksować ze sobą.
    Ciasto podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao i zmiksować.
    Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto, a na nie ciemną masę.
    Wziąć patyczek do szaszłyków i porobić esy-floresy na cieście.
    Ze śliwek (polecam mniejsze np. węgierki, bo duże zatopiły się we wnętrzu ciasta) usunąć pestki, a następnie układać na cieście skórką do dołu.
    Piec przez 40 minut w temp. 170 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy