Ciasto na maślance ze śliwkami

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Jesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami, a maślankowe "rozchodzi się" nadzwyczaj szybko...

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
    3 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1,5 szklanki maślanki,
    ½ szklanki oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na kruszonkę:
    10 płaskich łyżek mąki,
    10 płaskich łyżek cukru,
    9 łyżek oleju

    Ponadto:
    70 dag śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Desery

Ciasto na maślance ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrylować śliwki.
    Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
    Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ułożyć na wierzchu śliwki (skórką do dołu), posypać kruszonką.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować