Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje ulubione ciasto na zimowe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 jajka,
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju ( np. kujawski )
    - 2 duże marchwie starte na tarce o małych oczkach
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki cynamonu lub przyprawy korzennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1,5 łyżeczki sody
    - ulubione bakalie

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo olej. Do powstałej masy dodawać stopniowo mąkę przesianą i wymieszaną z sodą, proszkiem oraz cynamonem i cały czas mieszać. Na koniec dodać bakalie ( np: rodzynki i orzechy ) oraz potartą marchew i delikatnie wymieszać łyżką.

  • 2. Piec w prostokątnej blaszce ( u mnie 35x24 cm ) w temp. 170 stopni ( na funkcji termoobiegu ) przez ok. 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".

Porady

Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Smacznego ;) !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy