Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto marchewkowe. 03,02, - Dzień ciasta marchewkowego

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
    1,5 szklanki mąki
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
    1 łyżka cukru wanilinowego
    pół łyżeczki soli

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy