ciasto limonkowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

to ciasto jest słodko-kwaśne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • herbatniki 25 sztuk, masło 15 dag, aromat migdałowy 2 krople............

    NADZIENIE: żółtka 4 sztuki, mleko skondensowane słodzone 1 puszka, cytryna 3 sztuki, limonka 3 sztuki, białka 4 sztuki, cukier puder 3 łyżki

Ciasto limonkowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników
  • etap 2. piekarnik nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić
  • etap 3. z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok
  • etap 4. żółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto
  • etap 5. z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową
  • etap 6. piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek
  • etap 7. wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki

Komentarze

Podobne przepisy