Ciasto limonkowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników
2.piekarnik nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić
3.z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok
4.żółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto
5.z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową
6.piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek
7.wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki
Komentarze