Ciasto jaglane z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bezglutenowe ciasto na bazie kaszy jaglanej z brzoskwiniami, to świetna propozycja na zdrowy deser nie tylko dla osób chorych na celiakię, polecam ; )

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 300 gram kaszy jaglanej
    ½ szklanki mleka kokosowego
    30 ml oleju
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru
    1/3 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    1 puszka brzoskwiń
    1 łyżka wiórków kokosowych (ewentualnie )

Ciasto jaglane z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce łączymy ze sobą mleko kokosowe, jajka i olej. Brzoskwinie kroimy w plasterki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Ugotowaną, ciepłą kaszę miksujemy. Ugotowaną, ciepłą kasze jaglaną miksujemy.

    Dodajemy do niej wymieszane mleko z dodatkami i dosypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i sodą – miksujemy wszystko raz jeszcze na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (mała forma), na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwiń i wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem, smacznego;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy