ciasto dyniowe (Pumpkin Pie)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjne amerykańskie ciasto, mocno dyniowe, korzenne i wilgotne

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    150 gram mąki pszennej
    80 gram masła
    1 jajo
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    nadzienie dyniowe:
    400 gram pure z dyni
    1 puszka (530 gram) mleka skondensowanego słodzonego
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    3 jaja
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki goździków (zmielonych)
    szczypta gałki muszkatałowej
    szczypta kardamonu
    szczypta soli
    dodatkowo:
    150 gram stopionej mlecznej czekolady
    cukrowe perełki

Ciasto dyniowe (pumpkin pie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto.
    Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

    Następnie formę do tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem, podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.

    Mus dyniowy zmiksować z jajami, mlekiem skondensowanym i przyprawami. Masę wylać na podpieczony spód, piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, schłodzić. Na ciasto wylać czekoladę stopioną w kąpieli wodnej, posypać perełkami, schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto zamiast czekolady można podać z bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy