Ciasto drożdżowe z serem i poziomkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pachnące latem ciasto drożdżowe z poziomkami i chrupiącą kruszonką.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    20 g drożdży,
    1/2 szklanki ciepłego mleka,
    300 g mąki pszennej,
    1 jajko,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki oleju,
    szczypta soli,
    Nadzienie:
    250 g twarogu,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki śmietany,
    1/4 szklanki poziomek,

    Kruszonka:
    6 łyżek mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    6 łyżek masła

Ciasto drożdżowe z serem i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, sól, cukier oraz mleko i zagnieść ciasto. Pod sam koniec dodać olej i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto . Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, i odstawić jeszcze raz aby podrosło.
    Kruszonka: zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier oraz mąkę i palcami rozcierać aby powstała kruszonka. Ser rozgnieść widelcem lub zmiksować dodać cukier, śmietanę i dokładnie wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć nierównomiernie ser, posypać poziomkami i kruszonką. Piec 35 minut w temperaturze 180*C.

Komentarze

Podobne przepisy