Ciasto drożdżowe z serem i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, sól, cukier oraz mleko i zagnieść ciasto. Pod sam koniec dodać olej i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto . Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, i odstawić jeszcze raz aby podrosło.
Kruszonka: zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier oraz mąkę i palcami rozcierać aby powstała kruszonka. Ser rozgnieść widelcem lub zmiksować dodać cukier, śmietanę i dokładnie wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć nierównomiernie ser, posypać poziomkami i kruszonką. Piec 35 minut w temperaturze 180*C.
Komentarze