Ciasto czekoladowo- orzechowe

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasto, przygotowane na białkach z czekoladą i orzechami włoskimi. Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze jak w nich coś chrupie, pycha

Składniki:

  • Ciasto
    masło - 60 g
    orzechy włoskie tarte - 70 g
    czekolada deserowa - 110 g
    białka jaj dużych - 6 szt
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    cukier - 75 g
    mąka - 2 łyżki
    sól- szczypta
    Dodatkowo :
    polewa czekoladowa
    krokant z orzecha laskowego

Ciasto czekoladowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
    Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową.
  • 2. Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem.
  • 3. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno.
    Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać.
  • 4. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej.
    Piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stop.
  • 5. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać krokantem orzechowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy