Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi

0 (0 ocen)

Lekkie ciasto o cytrynowym samku :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    -7 jaj
    -210g mąki pszennej
    -200g cukru kryształu
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -zielony barwnik
    Masa:
    -500ml śmietany kremówki 36%
    -2-3 łyżki żelatyny
    -sok z połowy cytryny
    -2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo;
    -6-8 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki
    Do dekoracji:
    -kilka listków mięty

Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz barwnik i skórkę z cytryny.Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.
  • 2. Krem:
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Pod koniec dodać letnią żelatynę i sok z połowy cytryny.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt posmarować masą na masie poukładać kiwi.I przybrać listkami mięty.

Porady

Kiwi można również lekko skropić sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą konfitury agrestowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy