Ciasto cynamonowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy.
2.Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową - mieszamy.
3.Jajka mieszamy z mlekiem i sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste ale wilgotne.
4.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Komentarze