Ciasto bezowo owocowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

ciasto lekkie jak chmurka

  • 50 min

Składniki:

  • Na małą blachę
    Składniki na kruche ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej
    100 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    4 żółtka
    Owoce: borówki, jagody, maliny itp.

    Składniki na piankę:
    4 białka
    1 szklanka drobnego cukru
    2 opakowanie cukru wanilinowego
    2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju

Ciasto bezowo owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wykonanie ciasta kruchego:
    Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.

  • 2. Wykonanie pianki:
    Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
    Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy