Ciasto bezowo owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.
2.Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
Komentarze