Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na biszkopt ciemny:
Białka ubić na największych obrotach mikserem na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, następnie zmiksować na puch i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łyżką drewnianą wymieszać z masą jajeczną. Blachę wysmarować margaryną na to papier do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki i piec ok. 30minut w 180 C.
2.Banany obrać, zmiksować na jednolitą masę, dodać trochę soku z cytryny. W osobnej misce miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zmiksowane banany.
Bita śmietana.
Śmietanę zmiksować na największych obrotach, następnie dodać cukry a na końcu śmietan fix.
3.Ciasto:
Biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat posmarować masą bananową i częścią bitej śmietany. Przykryć drugim płatem ciasta. Rozsmarować pozostałą bitą śmietaną. Zetrzeć czkoladę na tarce o dużych oczkach i posypać.
Komentarze