Ciastkeczka ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Posmakują z pewnością każdemu łasuchowi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny
    10 dag cukru
    1 jajko
    cukier waniliowy
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1, 5 łyżki kakao

Ciastkeczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, posiekaną margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajko, szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Obie części zawinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wyjąć oba ciasta i rozwałkować na placki o grubości ok. 1cm. Placek ciemny ułożyć na jasnym lub odwrotnie i zwinąć w rulon. Pociąć na plastry Ślimaczki lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 *C ok. 15- 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy