Ciastka krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn:
drożdże kruszymy
i mieszamy z 3 łyżkami
śmietany, 2 łyżkami mąki
i łyżeczką cukru. Odstawiamy
do wyrośnięcia.
2.Mąkę siekamy z margaryną,
smalcem i szczyptą
soli. Dodajemy rozczyn i rozkłócone jajka. Mieszamy,
a następnie wyrabiamy
elastyczne ciasto.
3.Ciasto rozwałkowujemy
na dość cienki placek.
Rozsmarowujemy warstwę
marmolady, następnie zwijamy
w roladę i ukośnie kroimy
jak kopytka.
4.Ciastka układamy na
natłuszczonej blasze i pieczemy
ok. 30 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C. Lekko
studzimy. Obficie posypujemy
cukrem
pudrem.
Komentarze