Ciastka francuskie z jabłkami

0 (0 ocen)

Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe.

Składniki:

  • - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    - 1 średnie jabłko
    - cukier trzcinowy lub zwykły

Ciastka francuskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
    Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm.
    Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek.
    Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy).
    Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut.
    Z jednego ciasta wychodzi 16 - 20 ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy