Ciasteczka z gruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne owsiane ciastka z gruszką, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i pestkami dyni. Świetny pomysł na deser.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g Płatków orkiszowych/owsianych
    150 g Mąki jaglanej/owsianej
    1 Jajko
    1 łyżeczka Proszku do pieczenia bezglutenowego
    4 małe Gruszki
    30 g Sezamu
    20 g Siemienia lnianego
    20 g Słonecznika łuskanego
    40 g Pestek dyni

Ciasteczka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski wsypujemy kolejno wszystkie suche składniki.
    2. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Możemy też pokroić na kawałki i zblendować na mus.
    3. Do suchych składników dodajemy mus gruszkowy i wbijamy jajko.
    4. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
    5. Jeżeli masa nadal będzie mokra, możemy dodać więcej mąki.
    6. Po 30 minutach formujemy okrągłe ciasteczka (możemy zrobić kulki i je spłaszczyć) i układamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 min.
    8. Opcjonalnie: Aby ciastka były słodsze możemy dodać miód lub ksylitol.

Komentarze

Podobne przepisy