Ciasteczka serduszka z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję, a gdy mam wolną chwilę, piekę i testuję nowe przysmaki.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 70 dag mąki
    ● 3 jajka
    ● 1/2 kostki masła
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 2 cukry waniliowe
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. cukru
    Oraz:
    ● powidła śliwkowe
    ● cukier puder

Ciasteczka serduszka z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajek, masła, margaryny, cukrów i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm (można je podsypać mąką) i wykrawamy ciasteczka w kształcie serc. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dziurkę w kształcie serduszka. Ciastka pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 °C. Studzimy.
  • 3. Ciastka bez dziurki smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy, aby nieco zmiękły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy