Ciasteczka orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

I diabetyk chce od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Co nie oznacza , że musi grzeszyć jedząc cukier i białą mąkę. Te ciasteczka są z mąki orkiszowej typ 1850 i słodzone ksylitolem. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej pożera

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    ok 140 g mąki orkiszowej typ 1850

    100 g masła

    45 g ksylitolu

    szczypta soli

    1 łyżka śmietany 18%

Ciasteczka orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    1. Do miski przesiej mąkę, dodaj kawałki zimnego masła , ksylitol, sól i śmietanę. Szybko zagnieć i odłożyć do lodówki na 15 minut

    2.Rozwałkuj na grubość ok 0.5cm, wykrawaj ciasteczka

    3.Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (góra-dół)

    4.Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 10 minut na ciemnozłoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy