Orkiszowe ciasteczka

2 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa i smaczna przekąska

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    2 jajka

    100 gramów masła

    3 łyżki płatków orkiszowych pełnoziarnistych

    4 łyżki miodu

    2 garście rodzynek

    Duża garść żurawiny

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ekstrakt waniliowy

    Szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Orkiszowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i żurawinę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.

    Masło ucieram z miodem, wanilią i cynamonem, dodaję jajka i ucieram na jednolitą masę. Dosypuję mąkę, łączę składniki. Na koniec dodaję płatki orkiszowe i bakalie. Zagniatam ciasto, urywam z niego kulki, spłaszczam je.

    Blachę do pieczenia wykładam papierem, układam ciasteczka, piekę je 20 minut w 185 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Płatki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować