Orkiszowe ciasteczka z cynamonem

3 (1 ocen)

Ostatnio miałam ogromna ochotę na takie razowe ciasteczka bez cukru, więc postanowiłam upiec je z mąki postanowiłam z dodatkiem cynamonu, wyszły bardzo smaczne. Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym można czasem sobie pozwolić na takie ciasteczka.

Składniki:

  • 200 gram mąki orkiszowej razowej typ. 2000
    100 gram masła
    1 jajko
    2 łyżki ksylitolu
    2 łyżeczki cynamonu
    Szczypta soli
    Wałek ze wzorem do dekoracji
    Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Orkiszowe ciasteczka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy n grubość 0,5 cm, wałkujemy wałkiem ze wzorem, foremką wycinamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane ciasteczka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować