Ciasteczka dyniowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Proste, szybkie i pyszne. Podczas pieczenia w całym domu pachnie pomarańczami, uwielbiam to :)

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 g masła
    180 g puree z dyni
    jajko
    40 g cukru
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    skórka z całej pomarańczy
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka dyniowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem, jakiem i skórką startą ze sparzonej pomarańczy.

    Dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 4 mm i wycinamy ciastka.

    Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Porady

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Komentarze

Podobne przepisy