Ciasto dyniowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto o wyrazistym smaku, konsystencja przypomina sernik.

  • 2 godz.

Składniki:

  • dynia 80 dkg
    mąka kukurydziana 18 dkg
    cukier 16 dkg
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    miód 2 łyżki
    ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki
    jajka 4 szt
    śmietana 12% 100 ml
    pomarańcze 2 szt.
    margaryna 7 dkg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12snvnn 1. Z dyni usuwamy pestki , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze dokładnie myjemy. Do dyni ścieramy, na tarce o drobnych oczkach skórkę z dwóch pomarańczy ( uważamy, żeby nie zetrzeć białej części, bo jest gorzka), następnie dodajemy sok wyciśnięty z tych pomarańczy. Garnek z dynią stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż dynia będzie miękka, a sok odparuje (ok 20 minut).

    Do ciepłej dyni dodajemy margarynę.
  • image-1ujjnr8 2. Miksujemy blenderem.

    Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt i miód – ponownie miksujemy.
  • image-25y3nxs 3. W osobnej misce delikatnie ubijamy jajka. Do masy z dyni dodajemy ubite jajka, mąkę kukurydzianą i śmietanę - miksujemy.

    Ciasto przelewamy do jednoczęściowej blaszki ( jest bardzo rzadkie). Blaszkę wcześniej smarujemy margaryną lub wykładamy papierem do pieczenia. Blaszka 25×25 cm.
  • image-1hkebxf 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto można posypać startą czekoladą lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować