Ciasto dyniowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z dyni usuwamy pestki , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze dokładnie myjemy. Do dyni ścieramy, na tarce o drobnych oczkach skórkę z dwóch pomarańczy ( uważamy, żeby nie zetrzeć białej części, bo jest gorzka), następnie dodajemy sok wyciśnięty z tych pomarańczy. Garnek z dynią stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż dynia będzie miękka, a sok odparuje (ok 20 minut).
Do ciepłej dyni dodajemy margarynę.
2.Miksujemy blenderem.
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt i miód – ponownie miksujemy.
3.W osobnej misce delikatnie ubijamy jajka. Do masy z dyni dodajemy ubite jajka, mąkę kukurydzianą i śmietanę - miksujemy.
Ciasto przelewamy do jednoczęściowej blaszki ( jest bardzo rzadkie). Blaszkę wcześniej smarujemy margaryną lub wykładamy papierem do pieczenia. Blaszka 25×25 cm.
4.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto można posypać startą czekoladą lub cukrem pudrem.
Komentarze