Ciasto:
170 g puree z dyni (ugotowanej lub upieczonej)
3 jajka
130 g cukru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g posiekanych orzechów laskowych
180 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
skórka z 1/2 pomarańczy
140 g masła
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego
skórka z 1/2 pomarańczy
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto dyniowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 25x11 cm wyłożyć pergaminem.
2.Jajka utrzeć na najwyższych obrotach z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej puree dyniowe i startą skórkę z 1/2 pomarańczy.
3.Kandyzowaną skórkę pomarańczową wymieszać z orzechami i dodać do masy jajecznej. Krótko miksować i zmniejszyć obroty do minimum.
4.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, przyprawą do piernika oraz gałką muszkatołową i po łyżce dodawać do miksowanej masy. Na końcu wlać ostudzone masło. Miksować do połączenia się składników.
5.Gotową masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-65 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
6.Cukier puder połączyć z sokiem pomarańczowym i skórką startą z 1/2 pomarańczy. Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze