REKLAMA

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

wyświetlono: 107 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ciasto zachwyca swoją prostotą, pięknym kolorem i niezwykłym aromatem, który unosi się w całym domu podczas pieczenia. W smaku jest mięciutkie, wyraźnie czuć w nim maślany posmak i nutę pomarańczy, dlatego nie potrzeba do niego żadnych dodatków. To idealny deser do filiżanki popołudniowej kawy.

opublikowany: 28.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -1,5 szklanki puree z dyni
    -150 g masła
    -1 szklanka cukru trzcinowego
    -1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    -1/3 szklanki mąki ryżowej
    -3/4 szklanki mąki jaglanej
    -1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    -1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
    -4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    -2 duże jajka (oddzielone żołtka od białek)
    -szczypta soli (na czubku noża)
    -masło i mąka kukurydziana do wysmarowania formy
    -cukier puder do posypania ciasta
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło wrzucamy do rondelka i roztapiamy cały czas mieszając na wolnym ogniu. Gdy się roztopi partiami wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
  • 2 2. Dodajemy puree dyniowe i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy żołtka, skórkę i sok z pomarańczy. Znów miksujemy.
  • 3 3. Wszystkie mąki przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sodę i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Mąki partiami, ciągle miksując wsypujemy do garnka z masą dyniową.
  • 4 4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie przekładamy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy całość szpachelką, aż się połączy.
  • 3 5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy przez 30 minut w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magdalena Faltyn Magdalena Faltyn

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Ciasto o wyrazistym smaku, konsystencja przypomina sernik.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 23.10.2016 | wyświetlono: 611 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kinia87

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Aromatyczne, słodkie, wilgotne - uzależniające :)

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 05.12.2015 | wyświetlono: 507 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: ziutula ziutula

ciasto dyniowo-pomarańczowe

ciasto jest pysznie smacznie i warto je upiec.................SMACZNEGO!!!

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 29.11.2014 | wyświetlono: 756 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: nastka111 nastka111

Babeczki dyniowo-pomarańczowe

Wilgotne, mięciutkie, z kawałkami czekolady i cudowną pomarańczową nutą. Najlepsze!

kategoria: babeczki babeczki muffinki opublikowany: 26.05.2017 | wyświetlono: 480 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE