Ciasteczka cappuccino

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodkości to piękna słabość

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
    1 szklanka cukru
    100g masła lub margaryny
    1 żółtko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego 10g
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki cappuccino (dowolny smak)
    3 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów

Ciasteczka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miska 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy.
  • kula 2. Formujemy kulę,owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na min.30 minut.
  • placek 3. Schłodzoną kulę dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy
    na placek o grubości ok.3 milimetrów.Dobrze jest posypać stolnicę mąką,żeby ciasto się nie przyklejało.
  • blacha 4. Wycinamy foremką ciasteczka,układamy na dużej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika-150C na ok.10-12 minut.
    Z podanej porcji ciasta wychodzi ok.120 ciasteczek.

Porady

Ciasto możemy też wykorzystać jako kruchy spód np.do jabłecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy