Chrupiące gofry

0 (0 ocen)

bardzo lubimy jadać je na podwieczorek

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki oleju
    4 jajka
    bita śmietana do dekoracji
    kolorowy maczek do dekoracji

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na gofry musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą mleko, wodę gazowaną, olej i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki przesypać do mokrych i razem wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem, najlepiej drewnianą łyżką. Gofrownicę dobrze rozgrzać. Płytki przesmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i smażyć gofry na rumiano. Udekorować bitą śmietaną i kolorowym maczkiem. Według upodobania można dodać na wierzch owoce. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy