Jak tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania, lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego.
Składniki:
ok 500 g zielonych ogórków
400 g maślanki
500 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
1 - 2 starte ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek + do polania
Chłodnik z zielonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny.
2.2. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3.3.Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, i polane oliwą, Smacznego!
Komentarze