Ogórkowa z zielonych ogórków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa którą zrobimy w 20 minut. Lekka, id elana na lato ze świeżych ogórków. Pewnie zastanawiacie się jak to nie z kiszonych. Otóż nie, to jest wersja letnia takiej zupy. U mnie znikła bardzo szybko, a zrobiłam jej nie za dużo i to był błąd. Jest tak dobra że powrócę do niej nie raz. Nie stoimy przy gazie godzinę, a zupa jest przepyszna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami maślanymi. Zaskoczy nie jednego z was swoim smakiem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg filetu z indyka

    2 ziemniaki duże

    1/2 kg ogórków zielonych po obraniu

    sól, pieprz

    1 cebula

    masło klarowane

    1/2 pęczka koperku

    200 g śmietany 18 % ukwaszonej

    1 i 1/2 litra bulionu warzywnego

    grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Ogórkowa z zielonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroje drobno, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Filet z indyka kroję w kostkę, posypuję sola, pieprzem czarnym i czerwonym i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam na maśle cebulę, dodaje ziemniaki i dalej przesmażam minutę. Wlewam bulion, dodaję mięso z indyka i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Ogórki obrane ścieram na tarce jarzynowej i dodaje do zupy. Gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję koper, doprawiam według uznania. Zupę podaję z grzankami i kawałkami ogórka zielonego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Koper Ziemniaki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować