Chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

zdrowo_jedz

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    500 ml bulionu warzywnego
    400 g zsiadłego mleka lub kefiru
    180 g jogurtu naturalnego
    2 jaja na twardo
    pęczek koperku
    pęczek rzodkiewki
    kilka gałązek szczypiorku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
    1 łyżeczka cukru
    sól i pieprz do smaku

Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę (buraczki, łodygę i liście) dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy al dente (około 5 - 10 minut - zależy od wielkości kostki), następnie wrzucamy pokrojone łodygi i liście i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest potrzeba). Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do ostygniętej zupy dodajemy kefir, jogurt i koperek - mieszamy i chłodzimy.
  • 3. Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy