1 pęczek botwinki
500 ml bulionu warzywnego
400 g zsiadłego mleka lub kefiru
180 g jogurtu naturalnego
2 jaja na twardo
pęczek koperku
pęczek rzodkiewki
kilka gałązek szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę (buraczki, łodygę i liście) dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy al dente (około 5 - 10 minut - zależy od wielkości kostki), następnie wrzucamy pokrojone łodygi i liście i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest potrzeba). Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Do ostygniętej zupy dodajemy kefir, jogurt i koperek - mieszamy i chłodzimy.
3.Botwinkę podajemy schłodzoną z ugotowanym na twardo jajem, dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką.
Komentarze