Domowy chleb, który dzięki dodaniu jogurtu greckiego stał się wilgotny, delikatny i pyszny
Składniki:
Składniki na dużą keksówkę
100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
400 g mąki pszennej
50 g drożdży
2 szkl. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka soli
7 czubatych bardzo gęstego jogurtu greckiego
100 g słonecznika
3 łyżki oleju
płatki owsiane żytnie do posypania
1/2 łyżeczki masła
Chlebek z jogurtem greckim i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szklanki ciepłej wody, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki pszennej zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować. Następnie dodać resztę mąki, wodę, jogurt, sól, słonecznik i olej-wyrabiać mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 min. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką, wlać do niej przygotowane ciasto i posypać płatkami owsianymi. Chlebek odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia chlebek posmarować pędzelkiem zwilżonym w wodzie. Smacznego!
Komentarze