Chlebek z jogurtem greckim i słonecznikiem

0 (0 ocen)

Domowy chleb, który dzięki dodaniu jogurtu greckiego stał się wilgotny, delikatny i pyszny

Składniki:

  • Składniki na dużą keksówkę
    100 g mąki żytniej z pełnego przemiału
    400 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    2 szkl. ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 czubata łyżeczka soli
    7 czubatych bardzo gęstego jogurtu greckiego
    100 g słonecznika
    3 łyżki oleju
    płatki owsiane żytnie do posypania
    1/2 łyżeczki masła

Chlebek z jogurtem greckim i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki ciepłej wody, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki pszennej zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować. Następnie dodać resztę mąki, wodę, jogurt, sól, słonecznik i olej-wyrabiać mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 min. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką, wlać do niej przygotowane ciasto i posypać płatkami owsianymi. Chlebek odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia chlebek posmarować pędzelkiem zwilżonym w wodzie. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy