Chlebek dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Swój naturalny kolor zawdzięcza dyni,moja rodzina go uwielbia,najlepiej smakuje z kubeczkiem mleka lub kakao.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 350 g maki pszennej
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki mleka
    100 g ugotowanego i zmiksowanego miąższu dyni
    20 g drożdży
    2 jajka
    50 ml oliwy z oliwek
    50 g płatków migdałowych
    szczypta gałki muszkatołowej


Chlebek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn,w miseczce wymieszaj drożdże,cukier,łyżkę mąki i odrobinę mleka,odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałą mąkę przesiej przez sito do miski,dodaj pozostałe mleko,jajka,ugotowany i zmiksowany miąższ z dyni,sól,gałkę muszkatołową,oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn,wszystko razem dokładnie wymieszaj,na końcu dodaj połowę płatków migdałowych.
  • 3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy 10x22 cm i odstaw do wyrośnięcia,po wierzchu posyp pozostałymi płatkami migdałowymi.
    Gdy chlebek wyrośnie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(góra-dół) na około 35 minut.

Komentarze

Podobne przepisy