Zostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale.
15 min
Dla 10 osób
Składniki:
3 dojrzałe banany,
120 g mąki pszennej,
120 g mąki graham,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150g jogurtu naturalnego,
3 jajka,
garść orzechów włoskich
Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany rozgniatamy, dodajemy jajka, jogurt i syrop klonowy, mieszamy. W drugiej misce łączymy suche składniki. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz posiekane orzechy, mieszamy. Wylewamy do formy (20x10cm) wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Komentarze