Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kolejny pomysł na chlebek:) ale już powoli pomysły na nowe odmiany chlebka mi się kończą...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 460 g mąki typ 650
    50 g świeżych drożdży
    50 g rukoli
    6 rzodkiewek
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżki cukru trzcinowego
    4 łyżki oleju
    1 szklanka aktywnego zakwasu
    3/4 szklanki letniej przegotowanej wody

Chleb z rukolą i rzodkiewką na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę ,dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć wszystko razem.Dodać sól oraz cukier. Rukolę wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać rzodkiewkę i jeszcze raz zmiksować. W dłoniach odcisnąć soki z rukoli i rzodkiewki i dodać do mąki. Dodać olej oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy