Chleb na nocnym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać.
Przykryć ściereczką i zostawić na noc
2.Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody.
W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski.
Na koniec wsypać ziarna.
Wszystko wyrobić, mikserem z hakami.
Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych
margaryną i posypanych bułką tartą.
Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut.
4.Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu, wyciągnąć z foremek.
Komentarze