Chleb na nocnym zakwasie

4.99 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ten chleb, pochodzi z grupy kulinarnej Domowa Piekarnia. Wypróbowałam i szczerze polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas:
    1 szklanka mąki żytniej razowej
    1 szklanka ciepłej wody

    Ciasto:
    1 kg. mąki pszennej ( miałam typ 650)
    3 szklanki ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    20 g. drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 szklanka słonecznika
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na nocnym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na nocnym zakwasie 1. Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać.
    Przykryć ściereczką i zostawić na noc
  • Chleb na nocnym zakwasie 2. Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody.
    W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski.
    Na koniec wsypać ziarna.
    Wszystko wyrobić, mikserem z hakami.
    Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Chleb na nocnym zakwasie 3. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych
    margaryną i posypanych bułką tartą.
    Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut.
  • Chleb na nocnym zakwasie 4. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut.
    Po upieczeniu, wyciągnąć z foremek.

Porady

Ziarna można dodać, według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować