Chleb z miodem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Miód dodaje temu chlebowi słodkości, przez co jest on przepyszny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 550
    300-350 ml ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy
    1 1/2 łyżeczki soli
    3-4 łyżki miodu akacjowego

Chleb z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z wodą, miodem i łyżką mąki. Odstawić całość na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą, oliwą i rozczynem. Wyrabiać ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładko odejdzie od ręki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.

    Wyrośnięte ciasto należy kilka razy ugnieść w celu odgazowania. Uformować bochenek, naciąć wierzch w kratkę, ułożyć na wyściełanej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ścierka i odstawić na kolejne 15 minut.

    Piec 40-50 minut w 200 stopniach, aż skórka na chlebie odpowiednio się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Porady

Zamiast miodu akacjowego można użyć wielokwiatowego lub lipowego. Nie polecam natomiast miodów intensywnych w smaku np. gryczanego czy spadziowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy