Chleb z miodem i makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu pachnący domowy razowy chleb. Idealny na kanapki zarówno na słono jak i na słodko

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g mąki pszennej
    -200 g mąki razowej
    -2 łyżki maku
    -opakowanie drożdży w proszku
    -1 łyżeczka soli
    -300 ml ciepłej przegotowanej wody
    -1 łyżka płynnego miodu
    -2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb z miodem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłej wody dodaj oliwę i miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki: mąki, 1 łyżkę maku, drożdże i sól.
    Mieszając wlewaj wodę do mąki. wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto.
    Formę keksową natłuść oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
    Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach, skrop wodą, posyp pozostałym makiem i piecz przez 35 minut. Zostaw w piekarniku przez godzinę. Wystudź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować