Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Śliwki dają chlebu niezwykłego smaku i aromatu, miąższ jest słodkawy za sprawą miodu i dosyć ciężki dzięki mące żytniej.

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (na keksówkę 20x10 cm)

    Zaczyn:
    200 g aktywnego zakwasu żytniego
    150 g letniej wody
    150 g mąki żytniej typ 720

    Ciasto właściwe:
    cały powyższy zaczyn
    90 g suszonych śliwek bez pestek
    210 g mąki żytniej 720
    1 łyżeczka soli
    50 g miodu
    60 g ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do aktywnego zakwasu wlać letnią wodę i wsypać mąkę żytnią, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 7-8 godzin.
  • 2. Ciasto właściwe: Do zaczynu wlać ciepłą wodę, miód, wsypać mąkę, oraz sól. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części.



    Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią. Wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką (ciasto będzie klejące!). Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie po same brzegi formy (ok. 3-4 godziny).



    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, chlebek spryskać z wierzchu wodą. Piec przez ok. 30 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć z piekarnika oraz formy i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować