Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Do aktywnego zakwasu wlać letnią wodę i wsypać mąkę żytnią, dokładnie wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 7-8 godzin.
2.Ciasto właściwe: Do zaczynu wlać ciepłą wodę, miód, wsypać mąkę, oraz sól. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części.
Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią. Wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką (ciasto będzie klejące!). Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie po same brzegi formy (ok. 3-4 godziny).
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, chlebek spryskać z wierzchu wodą. Piec przez ok. 30 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć z piekarnika oraz formy i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!
Komentarze