Chleb z kminkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

idealny do dań z kapustą

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 550 gram mąki pszennej

    200 gram mąki żytniej

    7 gram suchych drożdży

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżeczki soli

    2 szklanki ciepłej wody

    2 łyżki oleju

    3 łyżki kminku

Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać razem z drożdżami, cukrem, solą i kminkiem.

    Wlać wodę i olej.

    Wyrobić jednolite ciasto.

    Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto.

    Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.

    Ciasto przełożyć do naczynia.

    Ręce zwilżyć wodą i uformować bochenek.

    Na wierzchu ponacinać nożem.

    Wierzch posmarować wodą.

    Przykryć.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 200 st C.

    Następnie odkryć i piec jeszcze 20 minut w 200 st C.

    Po upieczeniu wierzch posmarować wodą.

    Wyjąć i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy