Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki krupczatki
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    1/2 litra wody
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    3 łyżki ziaren siemienia lnianego
    3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
    2 łyżki ziaren sezamu
    1 łyżka pestek dyni

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy.
  • 2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy