Ten chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu, smaczny i długo zachowuje świeżość. Przepis na 3 foremki. Polecam każdemu:)
2 godz.
Składniki:
mąka żytnia razowa 0,5 kg
kefir 100 ml
mąka pszenna chlebowa typ 650 2 kg
mąka pszenna graham 0,5 kg
drożdże świeże 5 dag
sól 6 łyżeczek
3 łyżeczki czarnuszki, kminku, słonecznika (wg.uznania)
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę żytnią wsypać do wysokiego naczynia, zalać kefirem wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. (Kefir powinien mieć temp. pokojową).
2.Po upływie godziny drożdże rozrobić w 50 ml letniej wody, dodać do zaczynu żytniego, stopniowo dodawać mąkę pszenną i letnią wodę dla uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Bardzo ważne- woda musi mieć temp około 35 stopni.Na końcu dodać sól i ziarna. Ciasto należy wyrabiać ręcznie aż zacznie odchodzić od ręki czyli około 20 minut. Po wyrobieniu odstawić znów w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość.
3.Po tym czasie zamieszać ręką przez minutę i przekładać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości. Gdy ciasto podwoi objętość piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około godzinę.
Komentarze