Chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Pyszny domowy chleb z dodatkiem gruszki.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej typ 500
    1 duża dojrzała gruszka
    100 g płatków orkiszowych
    2 szk letniego mleka
    8 g suchych drożdży
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżki oleju

Chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać.
    Potem dodać mąkę, sól i startą na grubych oczkach gruszkę a także płatki.
    Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.
    Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
    Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać do 200 stopni.
    Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut.
    Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.
    Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy