Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty

0 (0 ocen)

Kolejny, pyszny i zdrowy domowy chlebek, prosty w przygotowaniu. Z masełkiem obłędny :) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki żytniej
    250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/3 szkl. siemienia lnianego
    1/3 szkl. pestek słonecznika
    1/3 szkl. pestek dyni
    1 łyżeczka miodu
    250 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    odrobina wody do spryskania chlebka
    wymieszane ziarna (słonecznik, siemię, dynia itp.) do obsypania chleba

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, wszystkie ziarna, wyrośnięty rozczyn oraz wodę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksowej i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Napuszony bochenek spryskać wodą i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy