Chleb na maślance

0 (0 ocen)

  • 40 min

zdrowy i pyszny

  • 40 min

Składniki:

  • 15 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    1 szkl. wody
    mąka pszenna
    mąka żytnia
    1l maślanki
    2 łyżki soli

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn:
    15 dag drożdży i cukier utrzeć. Wlać 1 szkl. wody i dodać mąkę pszenna, by było tj. gęsta śmietana.
    Odstawić na 2-3 dni.
  • 2. 1/2 kg mąki żytniej zalać 1l maślanki, wymieszać. Przykryć ścierką i zostawić na noc.
  • 3. Do tego dodać 1kg mąki pszennej, rozczyn (1.), 2 łyżki soli.
    Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką ok. 30 min.
  • 4. Wyłożyć do blach. Odstawić na 2 godz.- najlepiej w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
    Piec 1godz.15min w temperaturze 190'C.

Porady

Dodałam troszkę słonecznika;) Mi wyszły z tej porcji 3 chlebki, w takich podłużnych blaszkach, jak na zdjęciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy