Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

0 (0 ocen)

Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku.

Składniki:


  • 1 szkl puree z dyni
    125 ml letniej wody
    500 g mąki pszennej typ 500
    20 g drożdży świeżych
    100 ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki owoców goji
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Do posypania
    ziarna słonecznika
    pestki dyni
    sezam

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy