Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku.
Składniki:
1 szkl puree z dyni
125 ml letniej wody
500 g mąki pszennej typ 500
20 g drożdży świeżych
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki owoców goji
2 łyżki ziaren słonecznika
Do posypania
ziarna słonecznika
pestki dyni
sezam
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.
Komentarze