Chipsy domowe grube

0 (0 ocen)

Czipsy ziemniaczane, smażone. Kaloryczne, ale i tak zdrowsze, bez sklepowej chemii. Lekko chrupią. Z atrakcyjnymi paskami, przypominają popularne chipsy.

Składniki:

  • ziemniaki ( ilość wg uznania)
    papryka słodka mielona
    olej do głębokiego smażenia ( jak do frytek)
    2 łyżki cukru

Chipsy domowe grube - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zetrzeć 1. Ziemniaki obrać, za pomocą tarki imitować paski i pokroić na plasterki.
  • moczyć 2. Talarki namoczyć w przegotowanej wodzie z cukrem na około 20 minut.
  • natrzeć 3. Osączyć z wody i natrzeć papryką słodką mieloną.
  • 4. Chipsy smażyć na rozgrzanym oleju. Dość długo, aby krążki nabrały koloru i chrupkości.
  • 5. Usmażone chipsy osuszyć i pozostawić do ostygnięcia na ręczniku papierowym lub papierze do pieczenia. Przed podaniem obsypać lekko papryką.

Komentarze

Podobne przepisy