Chinkali

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    1 kg tłustej wołowiny
    2 cebule
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego kminku
    3 gałązki cząbru
    3 gałązki natki pietruszki
    3 gałązki kolendry
    sól
    Ciasto:
    1 kg mąki
    1 jajko
    gorąca woda
    sól

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chinkali 1. Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta).
    Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy